trinity-logo

ONLINE IMASZOBA

„Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz, aki rejtve van;
a te Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megjutalmaz majd téged.” (Máté 6,6)

Úgy érezhetjük, hogy soha nem akar már véget érni a koronavírus.
Az újabb hullámok, az újabb korlátozások csak fokozzák a szívekben a bizonytalanságot.
Nyitásról álmodunk, azonban valahogy még mindig távolinak tűnik a normális élet reménye.

Távol vagyunk egymástól és csak álmodozhatunk arról, hogy milyen lenne újra felhőtlenül, kötöttségek nélkül találkozni.

Vajon ebben a helyzetben is szólhat hozzánk Isten?

Igen, sőt nagyon személyesen szól hozzád a mindenható Úr, ha figyelsz rá.

Azért hoztuk létre ezt az online imaszobát, hogy az otthonodban, a belső szobádban elkülönített időt tölthess Istennel.
Készen állsz rá?

INSTRUKCIÓK

Amire szükséged lesz:
– Elsődlegesen számítógépre, de ha nincs rá módod, akkor egy okoseszközre.
– Bibliára a kijelölt szakaszok elolvasásához és arra az esetre, ha más igét hoz fel benned Isten.
– Tollra és papírra a feladatokhoz és a jegyzeteléshez az elcsendesedésben.
Teremtsd meg a hangulatot:
– Olyan szobában legyél, amiben csak te vagy egyedül.
– Egy olyan időpontot válassz ki, amikor biztosan nem zavar meg senki. Ennek érdekében a mobilodat is állítsd repülési üzemmódba!
– Legalább 1 óra szabadidőt szánj rá.
– A számítógéped vagy mobilod fénye mellett használj enyhe hangulatfényt vagy akár gyertyát.
– Amennyiben segíti a lelki figyelésed, akkor állítsd be meditatív zenét. (Használhatod azt a válogatást is, amit ide beállítottunk lentebb.)
Engedj a Lélek vezetésének:
– Az imaszoba 7 állomásból áll. Haladj végig sorba rajtuk és engedd, hogy Isten szólítson meg.
– Tölts több időt azokkal a gondolatokkal, amikben érzed, hogy a Lélek erősebben megszólít.

ELSŐ ÁLLOMÁS

Hangolódásképpen olvasd el a következő verset. Ne haladj gyorsan, próbálj lelassulni, érkezz meg az Istennel való beszélgetésbe!
Akár többször is elolvashatod a verset, ha az segít kizárni a napi eseményeket, gondokat, nehézségeket.

Ady Endre: Az Úr érkezése

Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten.

Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon
De háborus éjjel.

És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjuságom,
De őt, a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom.

MÁSODIK ÁLLOMÁS

HARMADIK ÁLLOMÁS

Olvasd el az állomáshoz tartozó igeszakaszt: Máté 14,13b-14

Képzeld el, hogy sikerült megalkotnod a tökéletes tervet. Pontosan tudod már, hogy mit tegyél, hogy sikeressé tedd az életed. Felismered azt, hogy mi az a lépés, amivel az Istennel való kapcsolatod teljesen helyreállhat minden téren. Nagyszerű érzés lenne nem igaz?

Aztán képzeld el, hogy ott vagy ezzel a nagyszerű tervvel a kezedben és egy pillanat alatt egy váratlan esemény az egészet keresztülhúzza.

Mit teszel, amikor ezek a váratlan helyzetek kopogtatnak az ajtódon? Ideges, feszült leszel? Elbizonytalanodsz és kétségbeesel? Hagyod, hogy a helyzet lelkileg maga alá gyűrjön és sodródsz az árral?

Vagy azt teszed, amit Jézus? Amikor Jézus tudta, hogy egyedüllétre van szüksége, ám jött a sokaság, egyszerűen továbbra is teremte a lélek gyümölcsét (szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás). Nem sodorták el a körülmények, hanem felhasználta arra, hogy felragyogtassa Isten dicsőségét.

Elmélkedj azon, ami jobban megérint és beszélgess róla Istennel:
A, Gondold át, hogy mit teszel, ha istentisztelet hallgatás, igeolvasás, elcsendesedés, vagy éppen szolgálat közben valami vagy valaki megzavar! Nézz rá a szívedre, hogy mik a valódi motivációid a hitbeli dolgaidban és engedd, hogy a Lélek vezessen a helyes úton minden nem várt történésben!

B, Sokszor érzed azt, hogy a körülmények rabul ejtenek? Vannak esetek, amikor nem tudsz uralkodni magadon, amikor egy váratlan helyzettel találod szembe magad? Vidd Isten elé és kérd a gyógyulást, hogy mindig a lélek gyümölcseit teremje az életed!

„Amikor meghallotta ezt a sokaság, gyalog követte őt a városokból. Amikor Jézus kiszállt, és meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket és meggyógyította betegeiket.”
(Máté 14,13b-14)

NEGYEDIK ÁLLOMÁS

Olvasd el az állomáshoz tartozó igeszakaszt: Máté 14,15-21

Olvasd el újra az igeszakaszt és fókuszálj arra, hogy miben érinti meg a szíved. Ezeket vidd imádságban Isten elé!

Sokat köszönhetünk az evangéliumnak abban a tekintetben is, hogy sokszor megörökíti a tanítványok reakcióit, amik gyakran nem túl hízelgőek rájuk nézve. Számunkra viszont tökéletes tükröt ad.

Érezted már úgy, hogy Isten valami olyan helyzetet enged meg az életedben, ami jócskán túlmutat a saját erőforrásaidon és fogalmad sincs, hogy hogyan jutsz el a megoldáshoz? Ilyen helyzetbe kerültek a tanítványok is, amikor arra kérte őket Jézus, hogy etessék meg a sokaságot. „Ezt mégis hogy gondolod Jézus? Látod mennyien vannak? Csak a férfiak legalább ötezren és mi adjunk nekik enni? Hiszen nincs itt egyebünk, csak öt kenyerünk és két halunk.” Valami ehhez hasonlók játszódhattak le a tanítványokban. Ne felejtsük, hogy ők is most értesülhettek a szomorú hírről, hogy Jánost lefejezték. Talán ott volt bennük a kétely az egész üggyel kapcsolatban, amire az életüket tették fel.

Sokszor nem pont ugyanezt tapasztaljuk? Jön a nehézség, jön a rossz hír, aztán egy olyan próbával találjuk szembe magunkat, ami bőven túlmutat rajtunk. Milyen a mi hitünk, mennyire sziklaszilárd? Jézus egyértelműen bemutatta, hogy az Ő erőforrásai bőven túlmutatnak a mi erőforrásainkon. Tehát a kérdés igazából az, hogy számodra kicsoda Jézus? Tud-e számodra az lenni, aki MINDEN helyzetben a menny forrásával tud hozzád lépni vagy pedig nem engeded, hogy igazán közel kerüljön a szívedhez? Imádságban kérd a Szentlelket, hogy vizsgáljon meg!

Mi az, ami gátolhatja, hogy teljesen megbízz benne? A körülményeid, körkörösen ismétlődő bűnök, vagy éppen az első szeretet hiánya? Írd fel ezeket is a nehézségek mellé!

„Amikor esteledett, odamentek hozzá tanítványai, és ezt mondták: Lakatlan ez a hely, és későre jár. Bocsásd el a sokaságot, hogy menjenek a falvakba, és vegyenek élelmet maguknak. Jézus azonban ezt mondta nekik: Nem kell elmenniük: ti adjatok nekik enni! Ők így válaszoltak: Nincs itt egyebünk, csak öt kenyerünk és két halunk. Ő pedig ezt mondta: Hozzátok nekem ide azokat! Ekkor megparancsolta a sokaságnak, hogy telepedjenek le a fűre, azután vette az öt kenyeret és a két halat, feltekintett az égre, megáldotta és megtörte a kenyereket, és a tanítványoknak adta, a tanítványok pedig a sokaságnak. Miután valamennyien ettek és jóllaktak, összeszedték a maradék darabokat, tizenkét tele kosárral. Aki pedig evett, mintegy ötezer férfi volt, az asszonyokat és a gyermekeket nem számítva.”
(Máté 14,15-21)

ÖTÖDIK ÁLLOMÁS

Olvasd el az állomáshoz tartozó igeszakaszt: Máté 14,22-23

Emlékszel még Jézus eredeti tervére? Szeretett volna egyedül lenni, mert tudta, hogy szüksége van az Atyával való kapcsolatra.

Képzeld el a napját! Megkapja a hírt, hogy a rokonát és az útkészítőjét kivégezték. Hajóval utazik, hogy egyedül legyen, de borul a terve. Mégis gyógyít és valószínűleg tanít is egészen estig, ezután még ő zárja le a gyülekezést. A fokozottan túlterhelt napja után mégsem hagyta, hogy az eredeti terve semmivé legyen. Egyedül felment a hegyre imádkozni.

Amikor célokat határozol meg a lelki életeddel kapcsolatban, te mennyire vagy kizökkenthetetlen? Amikor érzed, hogy többet kellene imádkoznod és igét olvasnod, amikor tudod, hogy valamit Isten elé kellene vinned, akkor hagyod, hogy az élet és a körülményeid elvegyék a kedved, vagy mindenen keresztül elszántan rohansz Istenhez?

Ha bármikor is fogadkoztál a lelki életeddel kapcsolatban olyan dolgokkal, amik végül valami miatt nem teljesültek, akkor menj Isten elé és kérd a bocsánatát! Kérd tőle a vezetést, hogy mutasson utat, hogyan tudnád minden helyzetben az első helyre tenni Őt?

Írd fel azokat a konkrét cselekedeteket, amiket Isten eléd hoz és segíthetnek abban, hogy erőteljesebb legyen a Vele való kapcsolatod!

„Ezután nyomban sürgetni kezdte tanítványait, hogy szálljanak hajóba, és menjenek át előtte a túlsó partra, amíg ő elbocsátja a sokaságot. Miután elbocsátotta a sokaságot, egyedül felment a hegyre imádkozni. Amikor beesteledett, egyedül volt ott.” (Máté 14,22-23)

HATODIK ÁLLOMÁS

„Átkelve Genezáretnél értek partot. Amikor felismerték őt annak a helynek a lakói, hírül adták az egész környéken, és odavittek hozzá minden beteget, és kérték őt, hogy legalább a ruhája szegélyét megérinthessék. És aki csak megérintette, meggyógyult.”
(Máté 14,34-36)

HETEDIK ÁLLOMÁS

Olvasd el az állomáshoz tartozó igeszakaszt: Máté 14,34-36

Húzd le a nehézségeket, a körülményeket, a bűnöket és mindent, amiről úgy gondoltad, hogy közéd és Isten közé állhatnak, húzd le egyesével a lapodról/füzetedből!

Ha megvallod, hogy Jézus valóban az Isten fia, akkor Ő mindent meg fog tenni azért, hogy közelebb kerülj hozzá és téged is cselekedetekre fog ösztönözni.

Képzeld el, hogy mennyire másképp nézhettek már ezután Jézusra a tanítványai, amikor tovább mentek és gyógyított! Közeledik a legkiemelkedőbb keresztény ünnep, a húsvét. Ebben az évben most nézd ilyen szemmel ezt az ünnepet! Amikor újra átéljük Jézus utolsó napjait és a feltámadást, nézz most ilyen megváltozott szemmel Isten fiára!

Isten olyan dolgokat mutatott neked, amiben szeretnél imatámogatást kérni?
Írj nekünk az üzenetküldő űrlapunk segítségével, amelyet e-mail-ben fogunk megkapni!
A közbenjáró csapatunk imádkozni fog érted!

  TÖLTSD KI AZ ŰRLAPOT ÉS KATTINTS AZ ELKÜLDÖM GOMBRA:

  Isten olyan dolgokat mutatott neked, amivel kapcsolatban szeretnél lelki beszélgetést kérni?
  Itt nekem, Pafkó Tamásnak írhatsz e-mail üzenetet a Trinity Baptista Gyülekezet lelkipásztorának, felveszem veled a kapcsolatot!

   TÖLTSD KI AZ ŰRLAPOT ÉS KATTINTS AZ ELKÜLDÖM GOMBRA:

   A Trinity Baptista Gyülekezet kezdőlapjára itt térhetsz vissza: